Friday, February 18, 2011

Sambutan Maulidur Rasul di SMKBBS

Bertemakan '1 Malaysia 1 Ummah', warga SMKBBS telah sama-sama terlibat dalam Program Sambutan Maulidur Rasul yang diadakan pada 18 Februari 2011. Majlis ini dimulai dengan bacaan Yassin beramai-ramai yang diketuai oleh Ustaz Suhaimi Mohamed Yusof

Bacaan Yassin di Dataran Anjung Khadijah
 Acara perarakan bemula jam 9.00 pagi. Pelajar, guru, pekerja sekolah, serta pekerja swasta telah sama-sama berarak sambil berselawat melalui beberapa jalan di sekitar sekolah.

Bersedia sebelum berarak
Laluan keluar pertama melalui pintu pagar sekolah
Antara pekerja yang turut sama berarak
Anggota RELA turut menjaga keselamatan pelajar
Masih boleh tersenyum walaupun cuaca sudah mula panas terik
Perarakan berakhir di padang sekolah
Berkumpul di padang setelah selesai berarak
Sempat lagi beraksi walaupun sudah letih
Guru-guru melepaskan penat selepas perarakan
 Program sambutan bersambung di Dewan Bestari. Majlis dimulai dengan Ucapan Pengetua dan disusuli pula dengan persembahan sketsa dari pelajar Ting 5 Abrar. Ceramah Maulidur Rasul pula disampaikan oleh Ustaz Mohd Hafizi B Mohamad Ali, Ketua Unit Dakwah & Kepimpinan, JPNS.  Antara inti ceramah beliau ialah pesanan terakhir Nabi Muhammad s.a.w kepada umatnya sebelum kewafatan baginda. Antaranya ialah kepentingan menjaga solat dan kaitannya dengan amalan-amalan yang lain. Majlis diakhiri dengan penyampaian hadiah kepada  pemenang sepanduk dan perarakan.

Tuan Pengetua bersama penceramah undangan
Tingkatan 2 Abrar memenangi Kategori  Menengah Rendah
pertandingan perarakan dan sepanduk
Tingkatan 5 Abrar memenangi Kategori Menengah Atas
Sketsa persembahan pelajar 5 Abrar
Semoga program ini dapat diadakan lagi pada tahun hadapan. Adalah disarankan supaya ibu bapa dan wakil PIBG diundang sama menyertai program seumpama ini. Majlis tamat pada jam 12.00 tengah hari.

No comments :

Post a Comment

Penafian: Kerajaan Malaysia dan SMK bandar Baru Serting adalah tidak bertanggungjawab bagi apa-apa kehilangan atau kerugian yang disebabkan oleh penggunaan mana-mana maklumat yang diperolehi dari portal ini.

Copyright © 2016 Portal Rasmi SMK Bandar Baru Serting.Dilarang mengeluar ulang mana-mana bahagian data, artikel, ilustrasi, audio, video dan isi kandungan portal ini dalam apa juga bentuk dan dengan cara apa jua sama ada secara elektronik, duplikasi, mekanik, rakaman atau cara lain sebelum mendapat izin bertulis daripada Pengetua SMK Bandar Baru Serting.

All Rights Reserved

icomygov icomampu icojpa icospa ico 1malaysia icogovuc icomsc4 icohrmis icointan